Var är alla pappor?

Efter att ha lämnat Filip på dagis så begav Malte och jag oss iväg till vårt återkommande tisdagsbesök på Öppna Förskolan. Vi blev hyllade för vår punktlighet och diskussionen fördes om varför pappor oftare bokar in och gör rutin av sina besök. Jag kan inte svaret på frågan men eftersom jag är ensam pappa på träffarna så får jag väl våga mig på en gissning och svara att vi män tänker mestadels praktiskt. Vi skiter högaktningsfullt i färgkombinationer på kläder. Vi tar vad som är lättast att få av och på. Vi bryr oss heller inte om blickar från andra föräldrar mot vår egenkomponerade snabbmakaroner-och- köttbullar-matlåda. Den innehåller trots allt hela tallriksmodellen, om man använder mycket ketchup.

Det är ändå med viss förvåning som jag omsluter tanken av att vara ensam pappa och därmed representant och talesperson för oss alla på en avdelning öppen för alla och frågan vill inte lämna min skalle: Varför är det inte fler pappor på Öppna Förskolan?

Jag tror så klart att en del av svaret finns att tillgå i statistiken över vem som oftast väljer att vara föräldraledig. Speciellt om man ser till barn under ett år. Men det borde rimligtvis finnas ett helt gäng pappor som inte ser det som varken nödvändighet eller ens kanske en trevlig social grej att prata bajsblöjor, tjatiga bullmammor och diskutera vilken styrka på batteriet elbilen ska ha till en viss ålder.

I många fall tror jag att pappor är blyga eller helt enkelt inte känner behovet. I andra fall väcker jag en misstanke om att man skulle ha fördomar mot vad ett möte med likasinnade skulle ge. Många är vi också som är inflyttade från andra håll i landet och känner få, om någon, som befinner sig i samma situation som en själv. Jag vill därmed uppmana alla pappalediga att packa skötväskan och bege sig till Öppna Förskolan. Om inte för egen skull, så för oss pappors skull. Vi behövs verkligen som motvikt i den matriarkala miljö som råder.

Själv är jag på plats Tisdagar from 09.00 och Borgholm är min stad.

Obs. Ta med en femma till kaffet. Eller lös det praktiskt, som jag, genom att betala för ett gäng kaffekoppar i taget. Då får ni också motivation till att besöka stället fler gånger.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s