Min pojk har blivit stor

Igår fick vi nog. Ni som har svårsövda barn fattar galoppen. För er andra kommer en något sånär ingående beskrivning över monstret vi tampas med vareviga kväll.

Vi börjar alltid nattningsrutinerna med att byta om, kissa och borsta tänderna. Det innebär nästan alltid att vi får slita eller muta ungarna ifrån sina förehavanden. Våra barn är nämligen aldrig trötta. Av någon anledning har kvällskissandet, trots repeterande varje kväll under snart fyra år, fortfarande inte stakat sig in som en självklarhet och vi måste övervaka besöket för att det ska bli av. Inte sällan under vapenhot.

När alla bestyr är klara återstår att läsa saga. Höjdpunkten vid nattning som tyvärr allt som oftast blir återkallad på grund av strulet inför. Om nu sagan genomförs enligt schema så funkar det åtminstone bäst. Filip älskar sagor. Han kan varenda ord i varenda bok vi läst och rättar oss när vi läser fel eller försöker fuska genom att hoppa fram i texten.

När lampan släcks vaknar monstret i barnet. Han sprattlar, sparkar i väggen, talar i tungor och gör allt för att inte sova. En del kanske tycker att ”Det är bara si” eller ”Det är bara så”. Tro mig när jag säger att vi har testat allt. Det är till stor del genetisk. Fråga min mamma. Stackars.

På senare tid har vi börjat straffa dåligt beteende med att slänga gosedjur i soptunnan. Igår hade han inga gosedjur kvar i sängen och vi fick helt enkelt slut på material att bestraffa med. Då bestämde vi att det är dags att lära sig sova själv. Efter sagan släpade jag bort en sittpuff och satte mig utanför dörren. Och dra mig över grusgången. Ungen somnade.

20160423_130938

Han fick tillbaka ett gosedjur när han vaknade!

 

Annonser

30 reaktioner på ”Min pojk har blivit stor

 1. Tell me about it. Jag har försökt ALLT men sonen är nu 11 och nu börjar han bli redo att sova i sitt eget rum. Iofs tror jag att jag sabbade hela grejen med sovandet när jag i desperation testade 5minutersmetoden när han var liten. Jag har varit galen av sömnbrist under hans första fem levnadsår. Jag har lurat, mutat, hotat.

  Gilla

 2. Hoppas att det får en bra fortsättning och att han nu somnar gott om kvällarna. Annars är det väl en klassiker att mamma/pappa somnar efter sagoläsningen men inte barnet…

  Gilla

 3. Vår stora är bara 2 år än, men han har ändå hunnit vara rejält besvärlig en period. Om man säger som såhär – tapeten vid sängen är allt annat än hel… Det som har lyckats bäst vid kaos är att bryta det genom att den andra föräldern tar över. Han kom liksom av sig då. Bestraffning tror jag inte heller hjälper, men jag klandrar ingen ty det är vidrigt jobbigt med våldsamma nattningsmaraton! Hoppas den nya taktiken funkar fortsatt!

  Gilla

 4. Så det fungerade alltså? Jag tror också på att det är genetiskt. Jag har alltid varit en kvällsmänniska. Precis som min pappa. Ett av mina barn är likadan. Tre av mina barnbarn har också ärvt den egenskapen. Jobbigt som förälder då barnen är små.

  Gilla

 5. Håller tummarna att det inte var en engångsgrej utan fortsätter på samma linje! Det är verkligen sjukt jobbigt när de vägrar sova. Vår äldsta (nu 3,5) hade en period då jag var gravid när han bara hoppade runt i sängen och gjorde sådant han INTE skulle göra när det var läggdags. Humöret var inte det bästa och det var bara bråk på kvällarna :/

  Gilla

 6. Haha tänk att just när vi (eller jag som mamma) är som tröttast på kvällen, då är ingen av mina 3 äldsta barn trötta 😩 Vissa kvällar är mer kämpiga än andra, men grattis att det endå gick så smidigt 🙂

  Gilla

  • Ja. Vi andra upplever att det är bättre att gosedjuren känner otrygghet i sin placering än barnet! Dessutom är linnéskåpet (aka soptunnan) inte en helt fy skam tillvaro. Där doftar ”Fresh outdoor”.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s